2020-07-18 13.01.45-1 (Medium).jpg

Trek in Meer

GESCHIEDENIS HOOFDSTRAAT 23

De patricierswoning waarin ons restaurant is gevestigd kent een rijke en deels beruchte geschiedenis. Tot circa 1810 bestond het huidige pand uit twee tamelijk kleine huizen.

 

Deze twee percelen zijn destijds geërfd door Oene van Teyens. Hij verhuurde het aan dokter Tonckens en liet van de twee woningen het huidige grote pand bouwen door van de tussenliggende steeg de centrale hal te maken en haaks op de voorzijde het kenmerkende voorpand te bouwen. Ook aan de achterzijde werd over de breedte een uitbreiding gedaan, waarmee het gebouw voltooid werd.

 

De van Teyensfamilie was halverwege de 18e eeuw goed voor het in die tijd riante vermogen van 90 miljoen gulden. Twee broers en één zus (waaronder Oene) bezaten op zeker moment dit gehele vermogen. Na het overlijden van hen, bleek het grootste deel aan dokter Tonckens te zijn vererfd, waaronder ook Hoofdstraat 23.

 

Over het overlijden van twee van de van Teyens gaan geruchten, dat hier vergiftiging de doodsoorzaak zou kunnen zijn. Huisvriend en arts Tonckens zou hiertoe alle gelegenheid hebben gehad. Tot halverwege vorige eeuw is de vererving geregeld aangevochten.

 

Na deze geschiedenis heeft het pand vele bestemmingen gehad. Zo heeft er later nogmaals een huisarts praktijk gehad, is het dependance geweest van Hotel de Herder, heeft een notaris er kantoor gehouden en heeft de afdeling Sociale dienst van de gemeente het pand in gebruik gehad. Gedurende de oorlog was de begane grond door de Duitsers onteigend en werd er vanuit de hal over de achterliggende velden met luchtafweergeschut geschoten.

 

In 1991 werd restaurant Prins Heerlijck in het pand gevestigd en sinds 1998 wordt het door de gebroeders Jaap en Jurjen Eerdmans gerund.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon

contact / reserveren

ADRES

 

RESTAURANT PRINS HEERLIJCK

HOOFDSTRAAT 23

9244 CL BEETSTERZWAAG

TEL. 0512-382455

EMAIL: INFO@PRINSHEERLIJCK.NL

RESTAURANT WEGENS CORONA

MAATREGELEN TIJDELIJK GESLOTEN

 

AFHALEN & BEZORGEN van

WOENSDAG T/M ZONDAG 16.30-18.30 UUR

 

ONZE GEBRUIKELIJKE OPENINGSTIJDEN:

MAANDAG, WOENSDAG, DONDERDAG

EN VRIJDAG VANAF 11.30 UUR

ZATERDAG & ZONDAG VANAF 13.00 UUR

DINSDAG GESLOTEN  

ONLINE RESERVEREN KAN VAN 2 TOT 4 PERSONEN

TOT TWEE UREN TEVOREN

ONLINE GEEN PLAATS MEER? BEL GERUST -

NIET ALLE BESCHIKBAARHEID STAAT ONLINE