top of page
2020-07-18 13.01.45-1 (Medium).jpg
LogoPrins (10)_edited.png

Trek in Meer

GESCHIEDENIS HOOFDSTRAAT 23

De patricierswoning waarin ons restaurant is gevestigd kent een rijke en deels beruchte geschiedenis. Tot circa 1810 bestond het huidige pand uit twee tamelijk kleine huizen.

 

Deze twee percelen zijn destijds geërfd door Oene van Teyens. Hij verhuurde het aan dokter Tonckens en liet van de twee woningen het huidige grote pand bouwen door van de tussenliggende steeg de centrale hal te maken en haaks op de voorzijde het kenmerkende voorpand te bouwen. Ook aan de achterzijde werd over de breedte een uitbreiding gedaan, waarmee het gebouw voltooid werd.

 

De van Teyensfamilie was halverwege de 18e eeuw goed voor het in die tijd riante vermogen van 90 miljoen gulden. Twee broers en één zus (waaronder Oene) bezaten op zeker moment dit gehele vermogen. Na het overlijden van hen, bleek het grootste deel aan dokter Tonckens te zijn vererfd, waaronder ook Hoofdstraat 23.

 

Over het overlijden van twee van de van Teyens gaan geruchten, dat hier vergiftiging de doodsoorzaak zou kunnen zijn. Huisvriend en arts Tonckens zou hiertoe alle gelegenheid hebben gehad. Tot halverwege vorige eeuw is de vererving geregeld aangevochten.

 

Na deze geschiedenis heeft het pand vele bestemmingen gehad. Zo heeft er later nogmaals een huisarts praktijk gehad, is het dependance geweest van Hotel de Herder, heeft een notaris er kantoor gehouden en heeft de afdeling Sociale dienst van de gemeente het pand in gebruik gehad. Gedurende de oorlog was de begane grond door de Duitsers onteigend en werd er vanuit de hal over de achterliggende velden met luchtafweergeschut geschoten.

 

In 1991 werd restaurant Prins Heerlijck in het pand gevestigd en sinds 1998 wordt het door de gebroeders Jaap en Jurjen Eerdmans gerund.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page